הסטנדרט שהקבלן מציע הוא מאוד בסיסי ולכן אין סיבה לקבל דירה מקבלן כעובדה מוגמרת, רצוי להתערב מראש בתכנון וכדאי לעשות זאת כמה שיותר מוקדם
אתם מתכוונים לרכוש דירה חדשה מקבלן? אתם בטוחים שהיא מחולקת לפי הצרכים האמיתיים שלכם? קחו יוזמה ועצבו את מרחב המגורים שלכם בעצמכם. מומלץ להיעזר בליווי מקצועי של מעצבת פנים שהיא גם אדריכלית עוד לפני החתימה על החוזה.
מעצבת פנים תוכל ללוות את התהליך כך שחלל המגורים יתוכנן מלכתחילה בצורה המיטבית עבורכם. בפגישה עם מעצבת פנים תציגו בפניה את מתווה הדירה הבסיסי, והיא תשאל אתכם שאלות מכוונות כדי לברר איך לשנות את מיקום הקירות לפני בנייתם, איך לתכנן את המטבח בהתאם לצרכים שלכם, כיצד לתכנן את העמדת הריהוט ואיפה למקם את התאורה באופן שתואם את העמדת הריהוט. בשלב השני, מעצבת הפנים תבנה עבורכם קונספט עיצובי לדירה בשילוב פריטי הריהוט, הנוי, הטקסטיל, שיתנו את המראה הייחודי לדירה שלכם ויהפכו אותה לדירת החלומות. את תהליך תכנון ועיצוב הדירה כדאי להתחיל בשלב מוקדם, על מנת להפיק את התועלת המירבית מהתהליך. בזכות התכנון המוקדם תקבעו מראש את מיקום הקירות ואת נקודות החשמל והאינסטלציה, וכך תחסכו את התשלום הנוסף לקבלן על כל שינוי שתבקשו להכניס בנכס כשהדירה תהיה כבר מוכנה.
כדאי לשים לב שבהדמיה ובפרזנטציה בפרוספקט השיווקי המטבח, העמדת הריהוט והכלים הסניטרים לא מוצגים בפרופורציה, ואתם עלולים לקבל רושם מוטעה באשר לאפשרויות בדירה. לכן עדיף לבקש תכנית אדריכלית על מנת לראות את הגדלים האמיתיים, רק כך ניתן באמת להתרשם מגודל החדרים והמטבח בדירה. מעצבת פנים שהיא גם אדריכלית תראה מיד את התמונה הכוללת ותוכל לתת מענה מקיף לצרכים שלכם – אלה שידעתם עליהם ואלה שתגלו בזכות השאלות המכוונות שתענו עליהן בפגישה אישית.
כדאי לברר מראש לפני התחלת הבנייה אלו שינויים ניתן לבצע בתכניות ואלו שינויים הקבלן לא מוכן לעשות. בירור מראש יאפשר לכם להחליט אם זאת הדירה המתאימה עבורכם או אולי דירה אחרת בבניין. אחרי הבירור המקדים תנהלו עם הקבלן משא ומתן ותדרשו כל דבר שחשוב לכם לבצע מראש. חשוב מאוד לעגן את דרישותיכם בחוזה! לאחר מכן כבר לא תוכלו לדרוש כלום, וכל שינוי יעלה לכם סכום גבוה יותר.
קחו בחשבון שלא את כל השינויים שתרצו לעשות הקבלן יסכים לבצע, והשינויים האפשריים נחלקים לשינויים שניתן לבצע ללא תוספת תשלום, לשינויים שניתן להזדכות עליהם ולקבל החזר כספי, ולשינויים שניתן לבצע רק בתוספת תשלום. ההבחנה בין שלוש האפשרויות נתונה להחלטתו של הקבלן, והיא משתנה מחברה לחברה. בין השינויים הנפוצים כדאי לבקש נקודות נוספות בבית למזגן, נקודות חשמל נוספות בכל הדירה, כולל במטבח ובחדרי הרחצה, ואל תשכחו לדרוש אסלות תלויות, ובמרפסת נקודת גז במרפסת וברז מים למען הנוחות.
אם ברצונכם לשנות את חלוקת החדרים בבית, צריך לעשות זאת כבר בשלב הכנת תכניות עבודה ולפני הביצוע, אחרת ייתכן שהקבלן לא יסכים לעשות את השינויים. כל שינוי בהזזת הקירות לאחר בנייתם כרוך בעלות הרבה יותר גבוהה ותוספת של שינויים בחשמל, בריצוף מחדש ובפינוי פסולת ולפעמים גם שינויים באינסטלציה. ובכל שינוי שתרצו להכניס בחלוקת הדירה תצטרכו לקחת בחשבון את מיקום הממ"ד, כי הוא בנוי קירות בטון בנויים כמעין פיר ביטחון באותו המקום בכל הקומות, ולכן אי אפשר להזיז אותו.
הקבלן ייתן לכם אפשרות לבחור אריחים לפי מפרט מסוים, בד"כ בגודל של 80/80, ואם תרצו לבחור אריחים שאינם במפרט, תצטרכו לברר מול הקבלן אם הוא מוכן לבצע את העבודה. אם הוא לא יהיה מוכן לחרוג מהמפרט שהוא מציע, ניתן לבקש ממנו שינמיך את הריצוף ב-2 ס"מ כדי שאפשר יהיה להדביק עליו את הריצוף שאתם בוחרים.
הקבלן מציע מטבח סטנדרטי שהוא גם לא מתוכנן וגם עשוי חומרים פשוטים, לכן קרוב לוודאי שתרצו לבחור מטבח לפי סטנדרטים גבוהים יותר. בראש ובראשונה, כדאי מאוד להזדכות על המטבח שהקבלן מציע על סכום גבוה, וכך תקזזו את העלויות בבחירת מטבח לטעמכם. קחו בחשבון שמטבח מתוכנן כהלכה בהתאם לצרכים שלכם יכול לעלות כ-50,000 שקל. את תכנית המטבח כדאי להכין בשלב מוקדם, כדי שהקבלן ימקם בהתאם לתכנית החדשה את נקודות המים והחשמל. ולא לשכוח לבקש ממנו להוסיף נקודות חשמל מעבר למפרט בהתאם לתכנון החדש.
כדאי לקחת בחשבון גם את מיקום ארון החשמל שנמצא בד"כ בכניסה לדירה ליד הדלת. את ארון החשמל לא ניתן להזיז בשום שלב, כי גם הוא מתחבר בין הקומות. לכן תרצו לוודא שהוא לא מותקן על קיר שברצונכם להזיז. לצורך ביצוע שינויים בחלוקת הדירה קחו בחשבון שארון החשמל יכול להיות בגב המטבח או המסדרון הדירתי או קיר המבואה הקומתית, אך בשום אופן אין לתכנן מצידו השני חדרי שינה, וזאת מטעמי שמירה על בריאותכם – הגנה מפני קרינה.
גובה התקרה נראה לרובנו כמו עובדה קבועה, אבל גם בתחום הזה יש לכם מה לומר. אפשר ורצוי לבקש מהקבלן שלא יבצע הנמכות תקרה בחלל הציבורי ובמטבח. את הנמכת התקרה תתכננו בקפידה עם מעצבת פנים, והיא תדאג לעצב בצורה דקורטיבית את התקרה המונמכת ופתחי המיזוג. תכנון מבוקר מטעמכם יאפשר להנמיך פחות ממה שהקבלן נוהג לעשות באופן שלא יקטין את החלל מעבר להכרח. אחרי תכנון מוקפד של התקרה כדאי גם להזמין קבלן גבס – מומלץ באופן פרטי – והוא יקפיד על הגימור בצורה מפוקחת לפי דרישותיכם.
את התאורה כדאי לתכנן בהתאם לתכנון הקירות והעמדת הרהיטים האמיתית שאתם מתכוונים לקנות. כדי לקבל תאורה אופטימלית כדאי להתייעץ עם מעצבת פנים, שתכין תכנית תאורה מותאמת אישית. המעצבת תקבע היכן ימוקמו גופים צמודי תקרה, היכן ימוקמו גופים תלויים כמו מעל האי במטבח או מעל פינת האוכל, וייתכן גם שבמטבח וליד הספרייה כדאי להציב פסי לד (LED). מעצבת קשובה תעזור לכם לתכנן תאורת קיר ולהוסיף גופי תאורה ליד הטלוויזיה והמסדרון הדירתי.
כשבוחרים את הריצוף רצוי לבקש מהקבלן דוגמה לריצוף, כדי לא לקנות חתול בשק. את דוגמת הריצוף תראו עם הרוֹבּה שהוא מתכוון למלא בין המרצפות, וכך תתרשמו בעצמכם מהתוצאה. אם תראו שהרובה לא מתאימה לריצוף, תבקשו להחליף את הרובה או לבחור ריצוף אחר. וכדי למנוע שריטות ופגמים בריצוף החדש שבחרתם, כדאי לבקש כסעיף בחוזה, שלאחר ריצוף הבית יונחו עליו לוחות גבס כדי להגן עליו בצורה המיטבית.
דבר נוסף חשוב לגבי הרובה: אקרילית או אפוקסית? רובה אפוקסית מונעת הצטברות של עובש, ובחדרי הרחצה יכול להיות מאוד רלוונטי בייחוד במקלחון למלא ברובה אפוקסית בין המצרפות. מדובר בעבודה מורכבת יותר שמצריכה מומחיות, וגם עלות הרובה האפוקסית עצמה גבוהה יותר, אבל לא כדאי להתפשר בנושא. זה אחד הנושאים שבהם מה שתחילה נראה זול יותר מתברר בסוף כיקר יותר.
בחדרי הרחצה הסטנדרט המקובל לחיפוי קירות הוא עד גובה המשקוף או 30 ס"מ מעל המשקוף. במקרה כזה כדאי לחפות את הקיר עד התקרה לקבלת מראה אחיד, ואפשר להוסיף קרניז או הנמכת תקרה מגבס על מנת שהאריחים יסתיימו בקו ישר. אפשר גם לחפות את הקיר לכל הגובה במקלחון או באזור האמבט, ובשאר החדר לחפות עד גובה 110 ס"מ עם קרניז מעוצב ולבחור צבע עמיד למים של נירלט בעזרת תכנון של מעצבת פנים. תכנית כזאת כדאי להכין כמובן לפני שלב הבניה ולהציג אותה לקבלן כדי שיבצע אותה בהתאם.
כדאי גם לבדוק את מיקום חנוכיית המים בחדר השירות באופן שלא יפריע למקם שם מכונת כביסה ומייבש ולהטמיע את החנוכייה בעזרת נגרות או רהיט מתאים.
את בחירת הריצוף, קרמיקה וכלים סניטרים כדאי לעשות לאחר שמעצבת פנים בנתה לכם קונספט עיצובי לדירה. הקבלן מציע את המפרט שלו, ולפעמים ניתן לבצע שינויים ולבחור פרטים שלא מופיעים במפרט ולהזדכות על המפרט.
כדאי גם שמעצבת הפנים תפקח על השינויים שביקשתם במהלך הביצוע ותוודא שהבנייה נעשית לפי התכניות. פיקוח יאפשר זיהוי חריגות מהתכנית המעוגנת בחוזה, ובמקרה של חריגה היא תדרוש מהקבלן לעשות תיקונים בזמן הביצוע, אחרת השינויים לא יבוצעו כהלכה.
לקבלן יש משרד לתיאום שינויי דיירים, בו יושבות הנדסאיות שאתם הקונים מוזמנים לבקש מהן את השינויים. כדאי לכם שמעצבת פנים תלווה אתכם ותנהל את המשא ומתן מול מתאמת השינויים לאחר שהסברתם לה את רצונותיכם והיא עשתה שינויים בתכנון בהתאם לאילוצים שאינם מאפשרים שינוי, כמו מיקום הממ"ד וארון החשמל. ליווי צמוד וניהול המשא ומתן מול מתאמת השינויים יקל עליכם לבקש ממנה להטמיע את התכנון החדש בתכניות.
אתם מוזמנים לשלוח לי הודעה כאן בצור קשר ואני אחזור אליכם לקביעת שיחת ייעוץ.